Η Σημασία της Διατροφής στη Διαχείριση των Νεφρικών Προβλημάτων

Η διατροφή παίζει καίριο ρόλο στη διαχείριση των νεφρικών προβλημάτων. Υιοθετώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Οι νεφροί είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης, ένας σε κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης. Οι κύριες λειτουργίες των νεφρών:

 • Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και αφαιρούν τα απόβλητα και τις τοξίνες, τα οποία αποβάλλονται μέσω των ούρων.
 • Ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών (όπως νάτριο, κάλιο και ασβέστιο) στο σώμα.
 • Παράγουν ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
 • Παράγουν ερυθροποιητίνη, μια ορμόνη που διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών.
 • Διατηρούν την ισορροπία του pH στο αίμα.

Τι είναι η νεφρική ανεπάρκεια;

Η νεφρική ανεπάρκεια, είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί χάνουν την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση τοξινών και υγρών στο σώμα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να προσέχουν στη διατροφή τους οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια

Περιορισμός νατρίου: Το υπερβολικό αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιβαρύνει τα νεφρά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλατιού είναι 2g Νατρίου ή 3-5g Αλατιού.

Περιορισμός καλίου: Το κάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Δεν υπάρχει προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη Καλίου.Επαρκής πρόσληψη Καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700mg ανά ημέρα.Το Κάλιο είναι σημαντικός ηλεκτρολύτης απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων,των ιστών και των οργάνων του σώματός μας.Μαζί με το Νάτριο ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος και επηρεάζουν το PH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.Περίπου το 90-95% του Καλίου του σώματός μας βρίσκεται στον ενδοκυττάριο χώρο και το υπόλοιπο στον εξωκυττάριο.

Περιορισμός φωσφόρου: Ο φώσφορος, που απαντάται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φωσφορικών στο αίμα, θέτοντας σε κίνδυνο τα οστά και την καρδιαγγειακή υγεία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φωσφόρου κυμαίνεται από 700mg, ανάλογα με τη νεφρική λειτουργία.Ο Φώσφορος είναι μέταλο βασικό για την καλή λειτουργία των κυττάρων και του οργανισμού.Αποτελεί το 1% του σωματικού μας βάρους που μαζί με το ασβέστιο είναι τα πλέον σημαντικά μέταλα για την φυσιολογική κατασκευή των οστών και τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.Το 85% του Φωσφόρου του σώματός μας βρίσκεται στα οστά και στα δόντια και το 15% σε μαλακούς ιστούς, σε όργανα και σε κάθε κύτταρο.

Έλεγχος της πρόσληψης πρωτεΐνης: Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά. Συνιστάται η κατανάλωση 0,6gm πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι ασθενείς με προχωρημένη νεφρική νόσο μπορεί να χρειαστούν ακόμα λιγότερη πρωτεΐνη.

Έλεγχος του σωματικού βάρους και της γλυκόζης: Για τα άτομα με διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης είναι κρίσιμος, καθώς ο διαβήτης είναι μια από τις κύριες αιτίες της νεφρικής νόσου. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η αποφυγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι επίσης σημαντική.

Υγρά: Η νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία υγρών στο σώμα. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώνετε.

Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ανόργανα άλατα και φυτικές ίνες, ενώ είναι φτωχά σε νάτριο, κάλιο και φώσφορο. Συνιστάται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Ολικής αλέσεως δημητριακά: Τα ολικής αλέσεως δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων χοληστερόλης. Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων ολικής αλέσεως δημητριακών την ημέρα.

Υγιή λίπη: Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, μπορούν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Συνιστάται η αντικατάσταση των κορεσμένων και trans λιπαρών με υγιή λίπη.

Η διατροφή αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση των νεφρικών προβλημάτων. Η συνεργασία με έναν νεφρολόγο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου διατροφικού πλάνου που θα λαμβάνει υπόψη τις ατομικές ανάγκες και την υγεία του κάθε ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να μειωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών που σχετίζονται με τη νεφρική νόσο.

Ακολουθούν παραδείγματα για σωστά γεύματα πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια:

Πρωινό

 • Λαχανικά χαμηλά σε κάλιο όπως πιπεριές, κρεμμύδια και σπανάκι
 • Ψωμί ολικής άλεσης χωρίς πολύ αλάτι
 • Ένα φρούτο χαμηλό σε κάλιο, όπως μήλο ή αχλάδι
 • Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη

Μεσημεριανό

 • Ψητό κοτόπουλο χωρίς (φιλέτο) 2-3 φορές την εβδομάδα 150gr
 • Μείγμα από λαχανικά χαμηλά σε κάλιο, όπως μαρούλι, αγγούρι και ραπανάκια
 • Ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού για το ντρέσινγκ (αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο)
 • Ρύζι ή κινόα ως συνοδευτικό
 • Ένα κομμάτι φρούτο χαμηλό σε κάλιο

Βραδινό

 • Λαχανικά στον ατμό (μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι): Εξαιρετικές επιλογές, χαμηλές σε κάλιο.
 • Πατάτες φούρνου: Οι πατάτες μπορούν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, οπότε είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ή να εμβαπτίζονται σε νερό πριν το μαγείρεμα για να μειωθεί το κάλιο.
 • Μικρή σαλάτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού
 • Φρούτο χαμηλό σε κάλιο, ιδανική επιλογή για επιδόρπιο.

Συστάσεις

 • Ασβέστιο και Φώσφορο: Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο. Προτιμήστε εναλλακτικές επιλογές όπως το γάλα αμυγδάλου, γάλα Βρώμης
 • Υγρά: Διατηρήστε την κατανάλωση υγρών εντός των οδηγιών του γιατρού σας.

Η συνεργασία με έναν Νεφρολόγο πορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός προσαρμοσμένου διατροφικού πλάνου που θα ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες κάθε ασθενή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *