Τι κάνει καλό στα νεφρά;

Τι κάνει καλό στα νεφρά;

Τι κάνει καλό στα νεφρά; Mια ερώτηση με πολλές απαντήσεις και με πολλές διαστάσεις. Τα νεφρά αδιαμφισβήτητα συνιστούν πολύ σημαντικά όργανα του σώματος μας αποβάλλοντας ακαθαρσίες και τοξίνες από το αίμα.

Φυσικά όλα τα όργανα του οργανισμού μας είναι σπουδαία και επιτελέσουν ρόλους άκρως καθοριστικούς, όμως τα νεφρά λειτουργούν ως ρυθμιστές του μεταβολισμού μας, της πίεσης και του όγκου του αίματος και όχι μόνο.

Για να λειτουργήσουν σωστά επομένως πρέπει να γνωρίζουμε ποιες τροφές και καθημερινές συνήθειες συντελούν σε αυτό και τελικά τι κάνει καλό στα νεφρά. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά έναν πλήρη κατάλογο με όλα όσα κάνουν καλό στα νεφρά, προκειμένου να γνωρίζετε πώς να προστατεύετε αποτελεσματικά τα όργανα αυτά του οργανισμού μας.

Καθημερινές συνήθειες, αναλυτικές συμβουλές και τελικά τι κάνει καλό στα νεφρά. Τα νεφρά πέρα των σπουδαίων λειτουργιών τους που αναφέραμε και άνωθεν, είναι υπεύθυνα και για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αποβολή πολλών αχρήστων ουσιών που το σώμα μας συσσωρεύει καθώς επίσης συμβάλλουν και στην διατήρηση της ισχύς των οστών. Οι ρόλοι αυτοί όπως καταλαβαίνετε, είναι ρόλοι υψηλής σημασίας για αυτό και η διατροφή και ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία τους.

Προκειμένου επομένως να αποφύγουμε την δημιουργία πετρών στα νεφρά, την νεφρική ανεπάρκεια και άλλες μολύνσεις θα σας αναφέρουμε τι κάνει καλό στα νεφρά και τρόπους για να είναι αυτά υγιή.

Καλός και αρκετός ύπνος

Μπορεί όταν ερευνάτε τι κάνει καλό στα νεφρά να μην σκέπτεστε πως ο ύπνος είναι μια απάντηση, κι όμως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτά. Επαρκής ύπνος θεωρείται ο ύπνος 7 με 8 ωρών σε καθημερινή βάση. Η συνέπεια στα ωράρια του ύπνου σας είναι επίσης σημαντική ενώ θα σας συμβουλεύαμε να αποφεύγετε τον καφέ και την σοκολάτα πριν τον ύπνο. Αντί αυτών προτιμήστε ένα πιο χαλαρωτικό ρόφημα, όπως το χαμομήλι.

Καθημερινή άσκηση οποιαδήποτε μορφής

Η λέξη γυμναστική μπορεί να μην είναι η αγαπημένη σας, όμως η κίνηση είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργιά των νεφρών μας. Μπορείτε να επιλέγετε το περπάτημα στον ρυθμό που εσάς δεν σας κουράζει και να κάνετε μερικές βόλτες μέσα στην ημέρα. Αποφύγετε την καθιστική ζωή και την ακινησία. Γενικά η κίνηση κάνει καλό σε όλο το σώμα ενώ και το ποδήλατο συνιστά μια εξαιρετική επιλογή άσκησης.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα σαφώς και είναι μια από τις πιο επιβλαβής συνήθειες για την υγεία του οργανισμού σας.

Επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια μειώνει την ροή του αίματος στα νεφρά, με αποτέλεσμα αυτά να μην λειτουργούν σωστά ενώ αυξάνει την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών.

Περιορίστε το αλάτι

Βασική αιτία της νεφρικής δυσλειτουργίας είναι τα υψηλά επίπεδα νατρίου. Η μείωση του αλατιού είναι επομένως ένας πολύ σημαντικός τρόπος για να διατηρήσετε υγιή τα νεφρά σας αποφεύγοντας τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε αυτό.

Αποτοξίνωση και συχνή ενυδάτωση του σώματος με νερό

Η τακτική κατανάλωση νερού είναι ένας από τους σπουδαιότερος τρόπους για να διατηρήσετε την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών σας. Στην ερώτηση τι κάνει καλό στα νεφρά η πρώτη απάντηση και συμβουλή μας είναι  ότι η κατανάλωση  για ένα ενήλικα να είναι τέτοια ώστε  να του καλύπτει το αίσθημα της δίψας ( 8-10 ποτήρια το 24’ωρο ανάλογα με τις ανάγκες  του κάθε ασθενούς) ώστε με αυτόν τον τρόπο να  απομακρύνονται οι τοξίνες  με τα ούρα .

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην ενυδάτωση και  καθαρισμό του σώματος μας.

Μειώστε την πρωτεΐνη και ενσωματώστε στην διατροφή σας τους υδατάνθρακες

Στο τι κάνει καλό στα νεφρά σίγουρα θα δείτε πολλές μελέτες να τονίζουν ότι οι υδατάνθρακες θα

πρέπει να αποτελούν βασικό στοιχείο της δίαιτας για την υγεία των νεφρών. Οι υδατάνθρακες γεμίζουν ενέργεια το σώμα και ειδικά σε άτομα με νεφρική νόσο ή δυσλειτουργία είναι πολύ σημαντική ηπρόσληψη ενέργειας από θρεπτικές τροφές.

Όσον αφορά την μείωση της πρόσληψης πρωτεϊνών είναι σημαντική καθώς αυτές αυξάνουν την πίεση στα νεφρά και έτσι επέρεχεται η ‘’νεφροσκλήρυνση’’ δηλαδή η καταστροφή του νεφρικού ιστού…..ενώ τροφές με χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ουρίας και στην λειτουργία των νεφρών συνολικά.

Τι κάνει καλό στα νεφρά: Φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά ευεργετικά για τα νεφρά Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κάλιο, στοιχείο εξαιρετικά ευεργετικό για τα νεφρά. Πιοαναλυτικά οι παρακάτω τροφές αποτελούν απάντηση στο τι κάνει καλό στα νεφρά.

1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι φρούτα με πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη προστασία των νεφρών καθώς μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονών και ενισχύουν επίσης τον φυσικό καθαρισμό του σώματός μας.

2. Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο. Είναι διουρητικό, στοιχείο

σπουδαίο για την αποτοξίνωση του οργανισμού και επίσης βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

και στην μείωση του κίνδυνου εμφάνισης πέτρας στα νεφρά.

3. Σέλερι

Το σέλερι αποτελείται κατά βάση από νερό, περιέχει βιταμίνες Ε, Α, Β-καροτίνη, C, μεταλλικά

στοιχεία και φυλλικό οξύ. Έχει επίσης διουρητικές ιδιότητες και οι διατροφολόγοι το προτείνουν για

τον φυσικό καθαρισμό των νεφρών και την εξάλειψη ακαθαρσιών. Ενώ μπορείτε να το πιείτε ως χυμό

μόνο του ή μαζί με άλλα λαχανικά και φρούτα.

4. Μήλα

Τα μήλα είναι φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδη, συμβάλλουν στην

μείωση της χοληστερίνης καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τέλος, προστατεύουν την

καρδιά και την εμφάνιση καρκίνου αποτελώντας ωφέλιμες τροφές και για την λειτουργιά των νεφρών.

5. Παντζάρια

Τα παντζάρια περά από σαλάτα μπορείτε να τα απολαύσετε και ως χυμό μονά τους ή μαζί με άλλα

φρούτα όπως τα καρότα. Έχουν ισχυρές αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι

καταλυτικά στην υγεία των νεφρών μας. Ακόμη, χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα καλίου

και συνιστώνται για τον καθαρισμό των νεφρών, του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

6. Μύρτιλλα

Τα μύρτιλλα θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά καθώς συμβάλλουν στην

αποτοξίνωση αυτών και στον καθαρισμό της ουροδόχου κύστης. Προλαμβάνουν τις λοιμώξεις και όπως

όλα τα φρούτα του δάσους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στον καθαρισμό του

οργανισμού από το ουρικό οξύ.

7. Πατάτες

Οι πατάτες περιέχουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που αντιμετωπίζουν και προλαμβάνουν την

εμφάνιση πετρών στα νεφρά. Συνιστούν από τις καλύτερες πήγες σε άμυλο, κάλιο και φώσφορό καθώς

και βιταμινών Β και C, συμβάλλοντας έτσι στον καθαρισμό των νεφρών και στη διάλυση των πετρών.

8. Κάρδαμο

Το κάρδαμο έχει διουρητικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στον καθαρισμό των νεφρών, ταυτόχρονα προλαμβάνει και αντιμετωπίζει τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά ενώ ενισχύει και την αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Αποτελεί ένα μπαχαρικό με ωραίο άρωμα που μπορείτε να το προσθέσετε σεροφήματα και φαγητά.8. Κάρδαμο

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να μεριμνούμε για την καλή υγεία των νεφρών μας και να αναζητούμε

τροφές που κάνουν καλό σε αυτά. Το τι κάνει καλό στα νεφρά είναι μια ερώτηση στην οποία όλο και

περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν απάντηση.

Αν θέλετε και εσείς προληπτικά να ελέγξετε την υγεία των νεφών σας μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον εξειδικευμένο ιατρό  Νεφρολόγο κ. Παπαδογιαννάκη Απόστολο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *