Τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά;

Τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά; Πονάνε τα νεφρά σας και αναρωτιέστε τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά και γιατί αυτό συμβαίνει;

Tα νεφρά καθαρίζουν καθημερινά σχεδόν 200 λίτρα αίματος ρυθμίζοντας επίσης και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενεργοποιώντας τη βιταμίνη D.

Αν ένα νεφρό υπολειτουργεί, αυτόματα επιβαρύνεται το άλλο και έτσι εκδηλώνεται καρδιονεφρική νόσος ενώ και άλλες ασθένειες των νεφρών είναι πολύ γνωστές όπως η λιθίαση.

πονάνε τα νεφρά
Τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά

Τα νεφρά είναι το φυσικό φίλτρο του οργανισμού με εξαιρετικά σημαντική λειτουργία για τον οργανισμό μας καθώς μέσω αυτών αποβάλλεται από το αίμα κάθε περιττή και επικίνδυνη ουσία. Όταν ο πόνος στα νεφρά μας γίνεται όλο και πιο συχνός και έντονος όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αναζητούν στο διαδίκτυο τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας και συμβουλές για να φροντίσουμε την καλή λειτουργία τους.

Όλα τα συμπτώματα είναι ενδείξεις που μας στέλνει ο οργανισμός και το σώμα μας ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά σε αυτό. Έτσι και τα νεφρά, πονάνε γιατί πρέπει να αναλάβουμε δράση έγκαιρα. Παρακάτω θα αναλύσουμε όλατα συμπτώματα, τα αίτια και μέσα αντιμετώπισης του πόνου στα νεφρά.

Που νιώθουμε πόνο και τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας;

Πολύ συχνά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προσδιορίζουν ακριβώς που αισθάνονται τον πόνο, μπορεί να θεωρηθεί πόνος στα πλευρά ή στην πλάτη, με αποτέλεσμα να μην του δώσουν μεγάλη σημασία. Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι πιο πιθανές αιτίες  για τον πόνο στα νεφρά μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ:
Λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα
Θρόμβοι στις φλέβες των νεφρών
Λιθιάση, κοινώς πέτρες στα νεφρά
Ανώμαλη ανάπτυξη του προστάτη
Περιορισμένη ροή ούρων
Αιμορραγία στα νεφρά
Ουρολοίμωξη
Λοίμωξη των νεφρών κ.α.

Τα βασικά συμπτώματα και ενδείξεις που θα πρέπει να σας οδηγήσουν να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας άμεσα είναι τα εξής:

 • Υπέρταση
 • Πρήξιμο, κυρίως στην περιοχή ποδιών και πελμάτων αλλά και στο πρόσωπο
 • Ανορεξία
 • Τάση για ναυτία και έμετο
 • Υπνηλία, συχνή κόπωση και αδυναμία
 • Πόνος στην πλάτη, ακριβώς κάτω από τον πλευρικό θώρακα
 • Αλλαγές στην ενούρηση και στην όψη των ούρων
 • Αίμα στα ούρα
 • Ζαλάδα και δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ρίγη και πυρετός
 • Δερματικά εξανθήματα και φαγούρα
 •  Μεταλλική γεύση στο στόμα

Τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας: Καθημερινές συμβουλές για να φροντίσουμε την υγεία των νεφρών μας

Τα νεφρά συνιστούν όργανα ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, όταν θέλουμε επομένως να τα φροντίσουμε και να μην φτάσουμε να αναζητούμε στο διαδίκτυο τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας καλό είναι να ακολουθήσουμε ορισμένες συμβουλές. Αρχικά είναι πολύ καλό και σημαντικό να πίνουμε πολύ νερό καθημερινά όπως και άλλα υγρά. Το νερό συμβάλει στην αντιμετώπιση του πόνου στα νεφρά και πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση τουλάχιστον δύο λίτρων νερό την ημέρα. Αν πονάνε τα νεφρά σας το νερό θα συμβάλει στο να αποβάλει το σώμα σας τις τοξίνες πιο εύκολα.

Η άσκηση και η κίνηση συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία των νεφρών. Ενώ αν θέλετε να εξασφαλίσετε την καλή λειτουργία των νεφρών σας δράστε προληπτικά. Η αποφυγή του αλατιού και της αυξημένης κατανάλωσης κρεάτων σε τακτική βάση είναι δύο ακόμη συμβουλές μας. Μερικές ακόμα συμβουλές και θεραπείες στην ερώτηση τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας είναι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Αυτά μπορείτε να τα εντάξετε ως χυμούς ή smoothies στην καθημερινή διατροφή σας και να απολαμβάνεται όλα τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Επιπλέον, το νερό με λεμόνι είναι ένα ακόμα ρόφημα που αντιμετωπίζει τον πόνο στα νεφρά καθώς περιέχει κιτρικό οξύ που έχει την ιδιότητα να διασπά και να βοηθά στην εξουδετέρωση τυχόν λίθων που σχηματίζονται στα νεφρά. Ο χυμός από σέλινο που φέρει αντισηπτικές ικανότητες βοηθά στην εξουδετέρωση των βακτηρίων, που συσσωρεύονται στα νεφρά μας. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε και με άλλα φρούτα αν δεν σας αρέσει πολύ η γεύση του σέλινου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός από ρόδι και ο χυμός από καρπούζι βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών. Ειδικά το ρόδι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στον πόνο στα νεφρά και στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενώ το καρπούζι περιέχει πολύ νερό συμβάλλοντας στην ενυδάτωση μας.

Τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά; Κλείνουμε ραντεβού με έναν νεφρολόγο.

Τα νεφρά συνιστούν το φυσικό φίλτρο που αποβάλλει τις περιττές ουσίες  του σώματος, τις τοξίνες και ρυθμίζει την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος καθώς και τα περισσεύματα του νερού. Χάρη σε  αυτά το σώμα μας αποτοξινώνεται συμβάλλοντας επίσης και στο μεταβολισμό μας. Ο πόνος στα νεφρά μπορεί να έχει πολλές αιτίες όπως αναφέραμε και στην αρχή.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής σίγουρα μπορεί να είναι μια από αυτές καθώς επηρεάζει τα νεφρά, τα οποία γίνονται ευαίσθητα στην δημιουργία  λίθων στα νεφρά, στις μολύνσεις, στις κύστες, σε όγκους και σε νεφρική ανεπάρκεια. Πολλοί μπερδεύονται ακόμα και με το που νιώθουν πόνο καθώς δεν γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκονται τα νεφρά. Τα νεφρά βρίσκονται κάτω από τα πλευρά. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο ένας πόνος στα νεφρά να θεωρηθεί πόνος στα πλευρά, ή στην πλάτη.

Σε κάθε περίπτωση η απάντηση στο τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά μας είναι να κλείσουμε άμεσα ραντεβού με τον γιατρό μας. Ειδικά αν ο πόνος διαρκεί για μέρες, μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση, τραυματισμό, ή σε κάποια φλεγμονή του νεφρού και να συνοδεύεται από πυρετό και άλλες μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος. Ενώ αν ο πόνος είναι σταθερός και παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας, τότε είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας καθώς αυτό πιθανόν να σημαίνει κάποιο πρόβλημα με την κυκλοφορία του αίματος στους νεφρούς σας.

Θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις που ο γιατρός σας θα θεωρήσει απαραίτητες ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα στα νεφρά σας να αντιμετωπιστεί διεξοδικά και άμεσα. Η επίσκεψη στον νεφρολόγο σας καλό είναι να γίνεται πριν ακόμα ο πόνος γίνει ιδιαίτερα οξύς καθώς εκείνος με την εμπειρία και την γνώση σου θα σας κατευθύνει και θα σας συμβουλέψει αναλόγως στο τι κάνουμε όταν πονάνε τα νεφρά. Αν και εσείς επιθυμείτε μια ολοκληρωμένη και απόλυτα εμπεριστατωμένη διάγνωση επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό Παπαδογιαννάκη Απόστολο και κλείστε το δικό σας ραντεβού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *