Τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά; 6 Διατροφικές Συμβουλές

Τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά; Είναι μια ερώτηση που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέτουν αναζητώντας εμπεριστατωμένες απαντήσεις από ειδικούς και εξειδικευμένους νεφρολόγους. Οι πέτρες στα νεφρά ή με τον επίσημο όρο η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος συνιστά μια συχνή νόσο που προσβάλει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, δυσχεραίνοντας την υγεία και την καθημερινότητα του ατόμου που διαγιγνώσκεται με αυτήν.

Τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά ;

Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν στα ούρα συγκεντρώνονται υψηλά επίπεδα ιχνοστοιχείων και αλάτων. Τα στοιχεία αυτά και ο βαθμός συγκέντρωσης τους καθορίζεται σε υψηλό βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες. Για αυτό και στην ερώτηση τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά η απάντηση βρίσκεται αρχικά στην αλλαγή της διατροφής μας. Κάθε περίπτωση ωστόσο είναι διαφορετική για αυτό και πάντοτε η κλινική διάγνωση για τις πέτρες στα νεφρά πρέπει να προκύπτει μετά από συγκεκριμένες εξετάσεις και μετά από μια επίσκεψη στον ιατρό μας.

Συνήθεις εξετάσεις είναι η ακτινογραφία, ο υπέρηχος, η ενδοφλέβιο ουρογραφία καθώς και η χημική ανάλυση του λίθου καθώς και η ανάλυση αίματος και ούρων. Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στο τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά, σε συμβουλές για την αντιμετώπιση λίθων μέσω της διατροφής καθώς και σε μεθόδους θεραπείας.

Τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά; Απαντήσεις και διατροφικές συμβουλές

Το ερώτημα τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά είναι ένα ερώτημα με πολλές διαστάσεις παρακάτω σας αναφέρουμε τροφές και διατροφικές συνήθειες για την εύρυθμη λειτουργία και προστασία των νεφών σας.

  • Καλή ενυδάτωση

Είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική η καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Αν κάποιος δεν πίνει πολλά υγρά τα ούρα είναι λιγότερα και πιο πυκνά, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων. Με την καλή ενυδάτωση προλαμβάνεται ο σχηματισμός λίθων, ενισχύεται η εύρυθμη λειτουργία των νεφρών, η αραίωση των ούρων και η συχνή αποβολή παραπροϊόντων του οργανισμού μέσω της ούρησης. Συνίσταται η πρόσληψη 10-12 ποτηριών νερού ή και άλλων υγρών την ημέρα.

  • Μείωση των ποσοτήτων αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά

Το αλάτι είναι ένα από τα βασικά συστατικά που ενισχύουν τον σχηματισμό λίθων αυξάνοντας τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Πιο συγκεκριμένα το νάτριο συγκεντρώνεται στα ούρα σχηματίζοντας λίθους. Προσπαθήστε να μειώσετε την καθημερινή πρόληψη τροφών με αλάτι, γρήγορων έτοιμων φαγητών και σνακ καθώς αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού.

  • Αύξηση κατανάλωσης καλίου

Αποτελέσματα όλο και περισσότερων μελετών αποδεικνύουν ότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση λίθων στα νεφρά. Αυτό συμβαίνει διότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου αυξάνει την απέκκριση ασβεστίου στα ούρα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων ασβεστίου.

  • Αύξηση πρόσληψης κιτρικού οξέος

Το κιτρικό οξύ δεσμεύει αποδειγμένα το ασβέστιο των ούρων λειτουργώντας ως τον κύριο αναστολέα για τον σχηματισμό νεφρόλιθων, δρώντας ανασταλτικά στη διαδικασία σχηματισμού κρυστάλλων και ανάπτυξης ουρολίθων. Το λεμόνι, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και γενικότερα όλα τα εσπεριδοειδή φρούτα αποτελούν τρόφιμα πλούσια σε κιτρικό οξύ. Αλλά τρόφιμα που φαίνεται να προστατεύουν τα νεφρά είναι τα μήλα, τα σταφύλια, τα ρόδια και πράσινα λαχανικά όπως το σέλινο.

  • Πρόσληψη ασβεστίου

Η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο αποδειγμένα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Μπορεί να αναζητάτε συχνά απάντηση στην ερώτηση τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά κι όμως η απάντηση βρίσκεται σε μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, και πιο συγκεκριμένα στην κατανάλωση τροφών όπως το γιαούρτι, το γάλα, τα τυροκομικά και όλα τα γαλακτοκομικά. Αυτά συμβάλουν δραστικά στην πρόληψη λίθων οξαλικού ασβεστίου, που είναι από τους πιο κοινούς τύπους λιθίασης.

  • Μειώστε τη ζωική πρωτεΐνη

Η τακτική και σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης (κρέας, αυγά, ψάρια κ.α.) αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος επομένως και τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων μερίδων πλούσιων σε πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση καθώς επίσης και κόκκινου κρέατος. Φυσικά χωρίς να αφαιρέσετε εξολοκλήρου την πρωτεΐνη από την διατροφή σας αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες με κάποιες φυτικής προέλευσης.

Μέθοδοι θεραπείας: Τελικά τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά;

Η κάθε θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος της πέτρας, την αιτία σχηματισμού, την θέση της και την πιθανότητα υποτροπής. Η απάντηση στο τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά δεν είναι μια και μονοδιάστατη.  Πιο συγκεκριμένα το 90% των περιπτώσεων, που είναι πέτρες 0,4 εκατοστά ή και μικρότερες, αποβάλλονται από τον οργανισμό με τα ούρα και την συχνή κατανάλωση νερού και την αρκετή κίνηση χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ενώ και οι πέτρες μέγεθος 0,5-0,7 εκατοστά, αποβάλλονται κι αυτές αυτόματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Υπάρχουν ωστόσο και φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την φυσιολογική αποβολή λίθων, αν αναρωτιέστε λοιπόν τι λιώνει τι πέτρες στα νεφρά οι πολύ μικρές αποβάλλονται με την κατανάλωσης πολύ νερού. Το να αποβάλλετε μια πέτρα, έστω και πολύ μικρή, θα σας δημιουργήσει ως έναν βαθμό μια κάποια δυσφορία, για την ανακούφιση σας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει παυσίπονα καθώς και κάποια φαρμακευτική αγωγή, που θα σας βοηθήσει να αποβάλλετε την πέτρα άμεσα και ανώδυνα.

Όσον αφορά τις πέτρες που είναι 0,7 εκατοστά ή μεγαλύτερες, αυτές συνήθως απαιτούν ιατρική παρέμβαση ή και χειρουργείο. Αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέτρα, επειδή είναι πολύ μεγάλες ή επειδή προκαλούν αιμορραγία, νεφρική βλάβη ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αν ο ιατρός κρίνει αναγκαία την αφαίρεση τότε μιλάμε για μια μικροεπέμβαση.

Επεμβατικές μέθοδοι

Η θεραπεία της λιθίασης τα τελευταία ιδίως χρόνια έχει εξελιχτεί σε μεγάλο βαθμό. Το ερώτημα τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους που είτε θέλουν να δράσουν προληπτικά είτε θέλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τον σχηματισμό μια πετράς. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας λοιπόν, τα τελευταία χρόνια οι πέτρες αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Η πλέον ανώδυνη μέθοδος, είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση λίθων με laser stone light, η οποία πραγματοποιείται μέσα από την ουρήθρα, με τη βοήθεια του ουρητηροσκόπιο  και μέσω κάμερας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να «λιώσει» μια μεγάλη πετρά άμεσα σε μια συνεδρία. Για λίθους επομένως μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους που δεν αποβάλλονται από τα ούρα και εξακολουθούν να προκαλούν δυσχερή συμπτώματα, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Οι παρεμβατικές μέθοδοι σκοπό έχουν τη θραύση και την απομάκρυνση του λίθου. Στις επεμβατικές μεθόδους ανήκουν επίσης η ουρητηροσκόπηση και ενδοσκοπική λιθοτριψία, η διαδερμική νεφρολιθοτριψία/ ενδοσκοπική νεφρολιθοτριψία και η εξωσωματική λιθοτριψία με κύματα κρούσης (ESWL), αυτή συνιστά και την πιο απλή μέθοδο και  γίνεται με την εφαρμογή μιας συσκευής εξωτερικά στο δέρμα και με κρουστικά κύματα θρυμματίζει την πέτρα.

Ελπίζουμε να απαντήσαμε στο ερώτημα σας τι λιώνει τις πέτρες στα νεφρά και να σας προσφέραμε ολοκληρωμένες απαντήσεις και συμβουλές για να μεριμνήσετε για την εύρυθμη λειτουργία των νεφρών σας και την προστασία αυτών από τον σχηματισμό λίθων. Αν θέλετε και εσείς μια ολοκληρωμένη και απόλυτα εμπεριστατωμένη διάγνωση επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό Παπαδογιαννάκη Απόστολο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *