Χρόνια Νεφρική Νόσος – 5min

         Η Χρόνια Νεφρική Νόσος επηρεάζει ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του ανθρωπίνου σώματος, τα νεφρά. Πρόκειται για δύο όργανα σε σχήμα φασολιού, το καθένα περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς. Βρίσκονται ακριβώς κάτω από το θώρακα στη κάθε πλευρά της σπονδυλικής στήλης και αποτελούν ένα από τα σημαντι­κότερα γρανάζια του σώματος μας.

Χρόνια Νεφρική Νόσος
Χρόνια Νεφρική Νόσος

Τι κάνει τα νεφρά μας τόσο πολύτιμα;

          Τα νεφρά μας ευθύνονται για το σωστό φιλτράρισμα των υγρών που καταναλώνονται και εισχωρούν στο σώμα μας, αποβάλλοντας τις όποιες επικίνδυνες ουσίες, τα απόβλητα και τα επιπλέον υγρά από το σώμα.

          Αφαιρούν επίσης το οξύ που παράγεται από τα κύτταρα του σώματός και διατηρούν μια υγιή ισορροπία νερού, αλάτων και μετάλλων—όπως νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο— στο αίμα. Χωρίς αυτήν την ισορροπία, τα νεύρα, οι μύες και άλλοι ιστοί στο σώμα σας μπορεί να μην λειτουργούν κανονικά. Επίσης:

 • Παράγουν ορμόνες που συμβάλλουν στη φυσιολογική πίεση του αί­ματος.
 • Δημιουργούν ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Παράγουν βιταμίνη D που θωρακίζει και ενδυναμώνει τα κόκαλα και τους μύες.

Χρόνια Νεφρική Νόσος

          Ως Χρόνια Νεφρική Νόσος ή Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΝ) ορίζεται η σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας και η χρόνια, σταδιακή βλάβη τους. Αυτή η όχι και τόσο σπάνια νόσος μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή μας και να επηρεάσει τη ποιότητα της.

          Τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά από το αίμα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται υπό μορφή ούρων. Αυτό σημαίνει πως η προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση επικίνδυνων υγρών και αποβλήτων στο σώμα.

          Η συχνότητα που παρατηρείται είναι της τάξης του 10-14%, πράγμα που σημαίνει πως η Χρόνια Νεφρική Νόσος προσβάλει έναν στους δέκα ανθρώπους. Οι πάσχοντες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Στάδια Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

          Τα νεφρά δεν σταματάνε να λειτουργούν ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος εξελίσσεται αργά και σε διάστημα ετών δεν.

          Έτσι, οι επιστήμονες χωρίσανε τη πρόοδο της νόσου σε 5 στάδια χάρη στην αξιολόγηση που προσφέρει μια εξέταση αίματος που ονομάζεται ρυθμός σπειραματικής διήθησης.

          Με αυτό τον τρόπο, μετριέται η ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν το αίμα και ελέγχεται το πόσο καλά λειτουργούν. Τα νεφρά έχουν μικροσκοπικά φίλτρα που ονομάζονται σπειράματα. Αυτά τα φίλτρα βοηθούν στην απομάκρυνση των αποβλήτων και των περιττών υγρών από το αίμα. Ο ρυθμός σπειραματικής διήθησης υπολογίζει πόσο αίμα περνά από αυτά τα φίλτρα κάθε λεπτό ,δηλαδή αποτελεί τον δείκτη λειτουργικότητας της μάζας των νεφρών και την ικανότητά τους να διηθούν.

          Αναλόγως με τις τιμές κρεατινίνης ορού, κατατάσσουμε τους ασθενείς σε ένα από τα 5 στάδια. Συνήθως οι παθόντες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από τη Χρόνια Νεφρική Νόσο όταν βρίσκονται στο 3ο στάδιο και έχει αρχίσει ήδη η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας σε αρκετά υψηλό ποσοστό της τάξης κοντά στο 50%.

Αιτίες Χρόνιας Νεφρικής Νόσου:

          Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου είναι ο διαβήτης και η υψηλή πίεση αίματος.

Διαβήτης

          Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βλάβη σε όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των ματιών.

Υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος

          Η υψηλή πίεση αίματος εμφανίζεται όταν η αρτηριακή πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αυξάνεται. Εάν δεν ελέγχεται ή δεν ελέγχεται καλά, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι η κύρια αιτία καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και χρόνιας νεφρικής νόσου. Επίσης, η ίδια η νόσος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλες αιτίες είναι:

 • Υψηλή χοληστερόλη – η οποία μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λιπαρών κατάλοιπων στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεφρά σας, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη σωστή λειτουργία τους
 • Λοιμώξεις των νεφρών
 • Φραγή στη ροή των ούρων – από πέτρες στα νεφρά που επανέρχονται συνεχώς ή από διευρυμένο προστάτη
 • Αγγειακά νοσήματα
 • Σπειραματονεφρίτιδα – φλεγμονή των νεφρών
 • Στένωση νεφρικής αρτηρίας
 • Σπειραματοπάθειες
 • Νεφρολιθίαση
 • Συγγενή νοσήματα νεφρών και ουροποιητικού συστήματος
 • Μεταβολικά νοσήματα
 • Μακροχρόνια χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων

Συμπτώματα

          Η Χρόνια Νεφρική Νόσος, στα αρχικά της στάδια μπορεί να εμφανίσει στου πάσχοντες ελάχιστα σημάδια ή συμπτώματα. Ο ασθενής ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσει ότι πάσχει από νεφρική νόσο μέχρι να προχωρήσει η κατάσταση (Στάδιο 3).

         Τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου εφόσον η νεφρική βλάβη εξελίσσεται αργά. Η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών ή σωματικών αποβλήτων ή προβλήματα ηλεκτρολυτών. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι, η απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, έχει και τα αντίστοιχα συμπτώματα.

Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Κούραση και αδυναμία
 • Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα χέρια
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Απώλεια όρεξης
 • Ναυτία και εμετός
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Κράμπες στους μύες
 • Αλλαγές στη συχνότητα και την εμφάνιση των ούρων
 • Αίμα στα ούρα
 • Οστικός πόνος ή κατάγματα
 • Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Μειωμένη πνευματική οξύτητα

          Επειδή τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συχνά και ενδέχεται να προκαλούνται και από άλλες ασθένειες, ενδέχεται οι πάσχοντες να μη το αντιληφθούν μέχρι η βλάβη να είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Εξετάσεις & Πρόληψη

          Επακριβής αντιμετώπιση δεν υφίσταται τη συγκεκριμένη στιγμή. Η θεραπεία για τη χρόνια νεφρική νόσο (Χρόνια Νεφρικής Νόσος) εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και την υποκείμενη αιτία. Σε γενικές γραμμές, οι στόχοι της θεραπείας είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, η διαχείριση των συμπτωμάτων και η πρόληψη των επιπλοκών. Ορισμένες κοινές θεραπείες για τη ΧΝΝ:

 1. Φαρμακευτική Αγωγή: Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τη θεραπεία της αναιμίας. Άλλα φάρμακα μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ή των υποκείμενων παθήσεων που συμβάλλουν στην ΧΝΝ.
 2. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας και της συνολικής υγείας.
 3. Αιμοκάθαρση: Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιεί ένα μηχάνημα για να φιλτράρει τα απόβλητα και το υπερβολικό υγρό από το αίμα όταν τα νεφρά δεν είναι πλέον σε θέση να το κάνουν.
 4. Μεταμόσχευση νεφρού: Είναι μια χειρουργική διαδικασία όπου ένας υγιής νεφρός μεταμοσχεύεται από έναν δότη σε ένα άτομο με νεφρική ανεπάρκεια.
 5. Διαχείριση και αντιμετώπιση των υποκείμενων παθήσεων: Είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τις υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορούν να συμβάλουν στη ΧΝΝ.
 6. Πρόληψη: Η έγκαιρη πρόληψη, ο συνεχής έλεγχος και η συνεχής επικοινωνία με τους νεφρολόγους ίσως αποδειχτούν σωτήρια για το μέλλον του ασθενούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *